Takasheittotorstai! Antti Tuiskun keikka 17.3.2017 Helsingin Nosturissa

Antti Tuisku esiintyi loppuunmyydyllä keikalla satojen älypuhelinten salamoiden räiskeessä.

#selfie #doubleselfie #älypuhelin #anatude #anttituisku #nosturi #sandstorm

“Otetaan selfie!” Räps. “Nyt double-selfie!” Kaksi älypuhelinta asetellaan kyljitysten kuvaamaan kimmakaksikkoa. Räps räps. “Näkyykse Nosturi taustalla? Kirjota häsä anatude, hei nyt äkkii!” Jono Antti Tuiskun keikalle Nosturiin on piinaavan pitkä. Paikalla on runsaasti äänekkäitä teinejä. Useimmilla heistä on kännykkä kourassaan ja vain muutamalla mukanaan myös joku alkoholitörppö – nykynuoret eivät tarvitse viinaa pitääkseen hauskaa. Keikka on ikärajaton, mutta havaitsen jonossa myös muutaman keski-ikäisen naisen. Mahtavaa! Yksi jonottavista teinitytöistä katsoo silmiini, hymyilee, huudahtaa “PERSE!” ja jatkaa: ”Tää Tuisku on ku Lauri Tähkä, vaikkei olis ennen kuullu, niin tuntee biisit.” Ahaa.

Nosturin sisällä vallitsee sähköinen, odottava tunnelma. Daruden Sandstorm soi. Kello tikittää. “Se on jo kohta kymmenen minuuttii myöhässä, mitä vittuuuuuu. Hei otetaan kuva, että ollaan nyt täällä. Vittu ei täällä oo tarpeeks valoo, no salama vaan päälle, no, hymyile ny!”, vieressäni säpätetään.

Katselen ympärilleni: levoton tunnelma, selfieitä räpsitään joka suunnalla ja sometellaan näpit sauhuten. Nykyihmisen mieli on monesti jossain ihan muualla, kuin hänen kehonsa. Siksikö nuo vekottimet ovat kasvaneet ympärilläni olevien tyyppien käsien jatkeeksi?

#rahantakii #twerkkaus #suomenadamlambert

Valot lavalla syttyvät. Kännykkäkädet yleisössä nousevat välähdellen ilmoihin. Tuiskun taustabändin soittajat ilmestyvät lavalle yksi toisensa perään, ja lopulta esille kapuaa myös illan päätähti Antti Tuisku, tuo Suomen Adam Lambert. Keikan aloitusbiisinä on Spotifyn soittolistojen kärkeen mm. Rovaniemellä ja Joensuussa noussut Rahan takii. “Taas mennään rahan takii / Mä pyöritän peppuu rahan takii / Et pääsisin lomalle beibeni kanssa / Ja hotellihuoneessa peuhattaisiin”, Tuisku sanailee ja hytkyttää itseään ilmiömäisen notkeasti. Tuo poika osaa tanssia! Kappale saa etelän perseetkin twerkkautumaan ja ympärilläni heiluu täysi salillinen vatkaajia. Tämä yleisö on nopeasti lämpenevää sorttia.

#partypapiidipaadi #ainoapoika #pomo

Tunnelma tiivistyy entisestään. Yleisö laulaa ja kreisibailaa Party (papiidipaadi) -biisiä Tuiskun kanssa. Bileet ovat nyt toden teolla käynnistyneet. Nopeatempoisia kappaleita virtaa toinen toisensa perään. Tuisku kysyy, kuinka moni on hänen keikallaan ensi kertaa – jäämme yleisössä selkeäksi vähemmistöksi. Hiton pelkuri -kappaletta pohjustaessaan Tuisku kertoo, kuinka paljon häntä on vuosien saatossa kaappifanitettu. Nykyisin on kai ihan koleeta tykkäillä hänestä. Antista huokuu hurmaava itseluottamus. “Onko täällä poikia?” Muutama käsi nousee. “Onko täällä tyttöjä?” Sali täyttyy korviavihlovasta kiljunnasta. Tuisku jatkaa: “Muistakaa. Täällä on vain yksi poika ja se on Antti Tuisku.” Hän myös toteaa olevansa paikan pomo. Okei!

#banaanileikit #suomenparasperse #saisinkomäsoittaasunhanurii

Tuisku käskee jollain biisillään pyytämään anteeksi kunnolla. Hän itse ei show’llaan ketään kumartele tai anteeksi pyytele. Hän taiteilee hyvän ja huonon maun rajoilla mm. leikkiessään lavalla banaanilla. Banaani suuhun, sitten suusta ulos. Sisään. Ulos. Sisään. Ulos. Rietasta. Kännykät surisevat. ”On sillä munaaaaaa”, joku iloisesti lähelläni kiljahtaa. Tuisku toteaa, että hänellä on Suomen paras perse. Yhdellä hetkellä hän kääntää selkänsä yleisöön päin ja hetkuttelee eroottisesti lanteitaan ja takapuoltaan. On se hyvä. Uudella biisillään Tuisku vienosti kysyy: “Saisinko mä soittaa sun hanurii…“ Tyttö edessäni huutaa poikansa korvaan: “Antti on niin iiihana! Ota siitä videoo pliiiis!” Poika nyrpistelee nenäänsä, mutta pistää puhelimensa kameran surraamaan. Niin tekee moni muukin. Lavalle on mahdotonta nähdä kännykkämeren takaa. Kiukku nousee kurkkuun ja tekee mieli sättiä teinejä. Älytöntä.

#maailmanluokanpoptähti #camp #tuiskuttajat

Tykkäsipä Antti Tuiskun musiikista tai ei, on pakko myöntää – hän on maailmanluokan poptähti. Hänen lauluäänensä on miellyttävä ja biisit päähän porautuvia hittejä tarttuvine rytmeineen ja camp-henkisine sanoituksineen. Tuisku tanssii ammattilaisen ottein. Tuiskuttajat tempautuvat villiin yhteislauluun ja -tanssiin harva se hetki. Antin vaatteet vaihtuvat keikan myötä sutjakasti moneen otteeseen, niin kuin tämän tason poptähdeltä voi odottaakin.

#läsnäolo #keinutaan

On eittämättä selvää, että tällaisen keikkaspektaakkelin haluaa muistaa ikuisesti. Tuntuu käsittämättömältä, että niin moni kyttää tätä supershow’ta kännykän näytön kautta tai seisoa möllöttää jatkuvasti jotain somettaen. Tuiskulla näyttää olevan hyvä täsmäkikka yleisönsä läsnäolon takaamiseksi: “Nostakaa kädet ilmaan!”, hän käskyttää yleisöään pitkin keikkaa. Useimmat tuiskuilijat tottelevat masteriaan ja ovat nykyhetkessä läsnä. “Kato mua tarkkaan / Kädet nosta ne reippaasti ilmaan / Pää käännä katse käsiesi suuntaan / heiluta puolelta toiselle vaa kuka vaa kuka vaa tän ossaa / Jalat rytmissä koukkuun ja ylös, älä niiaa niinku naapurin tytöt anna sun peppusi keinua vaan keinua vaan”, Tuisku lurittelee Keinutaan -kappaleessaan. Tämä on yksi ainoista keikkasetin hetkistä, jolloin vain harva keinuu kännykän ruutua tuijotellen. Tajutonta.

#keskiikäisyys #wtf

Minulle on aina ollut itsestään selvää, että musiikkikeikalla keskitytään täysillä sen antiin. Ollaan läsnä. On hämmentävää huomata, etteivät Tuiskun yleisön keikkaprioriteetit tunnu menevän lainkaan yksiin omieni kanssa. Monille taitaa olla tärkeintä kuvata näkemäänsä tai somettaa. Näyttää kaikille, että on ollut keikalla. Onko silkalta levottomuudelta vaikuttava käyttäytyminen kännykän räpläyksineen nykyajan normaalitouhuja? Olenko jotenkin liian keski-ikäinen ymmärtääkseni nykymenoa? Kävelen upealta Antti Tuiskun keikalta kotiin pää tuhansia kysymyksiä pursuten.

Tekijä: Kirsi Kissis

I have the emotional stability of an Ikea table.